De productie van goodies draagt bij tot de massale exploitatie van natuurlijke en menselijke hulpbronnen.
Give-aways en andere kleine massaproducten komen vooral uit Aziatische landen waar de milieu- en sociale normen vaak minder geavanceerd zijn dan in Europa.

De levensduur en het gebruik van goodies is vaak beperkt, meer bepaald omwille van hun slechte kwaliteit en stevigheid, of zelfs hun moeilijke (of onmogelijke) herstelbaarheid.

3 kerncijfers

Het antwoord van de eventsector

Een rol te spelen

 

DE GROTE TE RESPECTEREN PRINCIPES

Les grands principes à respecter ( goodies) NL

1.

Dematerialiseren van de evenementervaring en kiezen voor soberheid in de keuze van de goodies.

2.

Integreren
van « nuttige » en « verantwoorde » benaderingen, rekening houdend met het respecteren van de normen voor de werknemers en het verminderen van milieu-effecten.

3.

Betrekken
van klanten en partner-leveranciers bij de reflectie en bewustwording omtrent de goodies om verantwoordleijkheden te delen.

Informatiemuur / Nuttige links

Tal van leveranciers bieden zogenaamde « duurzame » en/of « verantwoorde » werkwijzen aan op basis van de ISO 14.001-norm, specifiek voor de eisen met betrekking tot milieubeheersystemen.

De vervaardiging van goodie bags vereist veel middelen. Om een goodie bag minder schadelijk te maken dan een plastic zak voor eenmalig gebruik, moet deze 7 100 keer worden gebruikt, of hem 47 jaar houden door hem 3 keer per week te gebruiken.

Goodies omzetten in « giften » of goede doelen, terwijl het gebaar wordt gewaardeerd, is een alternatief.
Drie voorbeelden: Reforestaction
Planete-urgence
Dons-legs

Lokale ambachtslieden bieden geüpcyclede en recycleerbare artikelen aan, waardoor ze de in België beschikbare hulpbronnen kunnen hergebruiken, zonder dat er nieuwe ontgonnen moeten worden.

De actoren van de fairtrade bieden steeds meer producten aan, voornamelijk uit Europa, waarbij hulpbronnen worden hergebruikt om ze een nieuw leven te geven.

Ook de omzetting van afvalbronnen van evenementen in bruikbare voorwerpen kan voor bepaalde evenementen een alternatief zijn, waarbij een deelnemer acteur wordt van de circulaire economie.

L’Ouvroir

recupereert promotionele dekzeilen en/of dekzeilen die gebruikt worden om historische gebouwen te beschermen, en transformeert ze in accessoires die de waarde van de partnermerken en -locaties verhogen.

Er bestaan nog andere meer duurzame en lokale goodies zoals Design Point-tassen of Permafungi-kits.

Minder zien

Download

Concrete
oplossingen

download
PDF

Van preventie tot storten, ontdek hier de belangrijkste oplossingen voor de circulaire optimalisatie van dit thema.


Checklist

download
PDF

Een checklist om niets te vergeten voor, tijdens en na uw evenement.

Volledige
dossier

download
PDF 

Het volledige dossier met de uitdadingen, de oplossingen, de resultaatmetingen en de checklist.