Omdat ze soms duizenden mensen samenbrengen, kunnen evenementen enorme hoeveelheden afval met zich meebrengen. Bewustwording van de negatieve gevolgen van een evenement voor de natuurlijke hulpbronnen, de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking is noodzakelijk.
2 stappen naar een meer circulaire aanpak

1.

Denken aan ecodesign voor de aankoop van een goed of product. Zelfs als ze goed gesorteerd zijn, kunnen niet alle goederen en producten altijd worden gerecycleerd omdat ze daar niet voor ontworpen zijn. Combinatie van verschillende materialen, waarvan vele uiteindelijk worden verbrand. Door het gebruik van hernieuwbare bronnen te bevorderen bij het creëren van een goed en product, zorgt ecodesign ervoor dat deze worden hergebruikt en/of gerecycleerd.

 

2.

Lokaal denken. Terwijl organisch afval gemakkelijk lokaal kan worden afgebroken, is dat niet het geval van ‘niet-recycleerbaar en niet-composteerbaar’ afval. Om ze te behandelen, is een complexere infrastructuur nodig. Voor verwerking moeten ze soms naar het buitenland worden geëxporteerd, met zeer schadelijke gevolgen voor de ecosystemen en de gezondheid van de lokale bevolking.

 

Het antwoord van de eventsector

Een rol te spelen

 

De te integreren reflexen

Les grands réflexes à adopter 1 ( Déchets) NL

1.

De motivatie, bewustmaking en betrokkenheid
van teams, klanten en alle betrokken partijen.

2.

Het ecodesign
om zo veel mogelijk afval te beperken.

3.

Anticiperen
op middelenstromen door middel van vlotte en doeltreffende processen gericht op het zo eenvoudig mogelijk maken van het inzamel- en sorteerproces.

Les grands réflexes à adopter 2 (Déchets) NL

4.

De optimalisatie
van de sortering van afval om hergebruik en vervolgens recyclage te stimuleren.

5.

Afvalcompressie
om de impact te verminderen die verband houdt met het aantal containers die nodig zijn om de afvalbronnen af te voeren.

6.

Zoeken
van samenwerkings-verbanden voor de distributie van eetbare voedingsmiddelen en het composteren van organische hulpbronnen.

Informatiemuur / Nuttige links

Sommige evenementen bieden veel bredere categorieën van recyclage aan dan de primaire categorieën. Naast composteer-, papier-, karton- en PMC-bakken zijn er ook bakken voor sigarettenpeuken, glas, metaal, textiel, enz.

Afvalbeheer leent zich tot creativiteit. Of het nu gaat om het maken van kunstwerken of het opzetten van leuke animatie om de deelnemers aan te zetten om meer en beter te sorteren, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Worms vzw

brengt de verschillende Buurtcompostplaatsen van Brussel in kaart.

Om te strijden tegen verspilling ondersteunt ACC de Don’t Spoil the Party initiatief, dat tot doel heeft het publiek bewust te maken van de verspilling dat wordt geproduceerd door NO SHOWS op een evenement.

biedt binnen- en buitenmeubilair gevormd door sigarettenpeuken aan. Dit is een drieledige aanpak: het valoriseren van ingezamelde peuken, het maken van nieuw meubilair en het sensibiliseren van adverteerders.

Bel Albatros

in samenwerking met Belgiplast, plastic afval in bedrijven om het om te zetten in grondstoffen. Het doel is om bedrijven te helpen bij een meer circulaire aanpak.

Minder zien

Download

Concrete oplossing

download
PDF

Van preventie tot storten
Ontdek hier de belangrijkste oplossingen voor de circulaire optimalisatie van dit thema

Resultaat–
metingen

download
PDF

Bij een duurzaam project hoort een ernstige rapportering.
Vind hier resultaatindicatoren en -metingen om een project te kunnen evalueren.


Checklist

download
PDF

Een checklist om niets te vergeten voor, tijdens en na uw evenement.

Volledige

dossier

download
PDF 

Het volledige dossier met de uitdadingen, de oplossingen, de resultaatmetingen en de checklist.