Door het vaak kortstondige karakter van evenementmeubilair kan het negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Daarom is anticiperen op het einde van de levensduur van meubilair een bepalende factor bij de ontwikkeling van een strategie die instaat voor circulariteit.

2 belangrijke gegevens

Het antwoord van de eventsector

Een rol te spelen

 

DE GROTE TE RESPECTEREN PRINCIPES

Les grands principes à respecter 1( mobilier ) NL

1.

Voorraden delen tussen de spelers in de sector en in geval van voorraadtekorten wederzijdse bijstand stimuleren.

2.

Voorrang geven aan stevigheid en makkelijk transport van meubilair, zodat het zoveel mogelijk kan worden hergebruikt, rekening houdend met de vele verplaatsingen en de opbouw/afbraak.

3.

De voorkeur geven aan de meest natuurlijke materialen, zonder toevoeging van chemische stoffen, en waarvan de onderdelen kunnen worden getraceerd om recyclage te vergemakkelijken op het einde van de levensduur.

Les grands principes à respecter 2 ( mobilier) NL

4.

Eco-ontwerp van meubilair stimuleren om het juiste evenwicht te vinden tussen design en duurzaamheid om de herstelbaarheid, de upcycling en zelfs de remanufacturing te bevorderen.

5.

Samenwerkingsverbanden creëren met partners voor herstel en hergebruik.

6.

De beschermingsprocessen tijdens de logistieke fasen aanpassen om deze milieuvriendelijker te maken en minder afhankelijk van eenmalig te gebruiken kunststoffen.

Informatiemuur / Nuttige links

De belangrijkste circulaire innovaties komen voort uit ‘makerspaces en FabLabs’ en uit actoren van de sociale en solidaire economie waarvan de oplossingen een uitstekende mix van ‘duurzaamheid/design’ bieden.

stelt voor om, dankzij gigantische 3D-printers, objecten te produceren uit gerecyclede kunststoffen door ze te combineren met andere materialen zoals glas, steen, terracotta.

De Ressourcerie Namuroise gebruikt hout in een aanpak die aansluit bij de circulaire economie.

Mégo!

biedt meubelen aan die gemaakt zijn van sigarettenpeuken. Dit is een drievoudige aanpak voor de evenementensector: het valoriseren van de verzamelde peuken, het vervaardigen van nieuw meubilair en het bewust maken van adverteerders en gasten.

 bieden meubels van karton aan. Deze aanpak stelt de producent in staat om het meubilair te recupereren voor recyclering en heeft belangrijke voordelen op het gebied van transport en logistiek.

Met Usitoo, stop met kopen en kies voor de huur van materiaal, zonder borg. Honderden objecten, dicht bij uw huis, staan tot uw beschikking.

Les Cartons d’Anaïs are furniture and decoration made of re-used cardboard boxes and that can be unfolded and assembled very easily.

Minder zien

Download

Concrete oplossingen

download
PDF

Van preventie tot storten, ontdek hier de belangrijkste oplossingen voor de circulaire optimalisatie van dit thema.

Resultaat
-metingen

download
PDF

Bij een duurzaam project hoort een ernstige rapportering. Vind hier resultaatindicatoren en -metingen om een project te kunnen evalueren.


Checklist

download
PDF

Een checklist om niets te vergeten voor, tijdens en na uw evenement..

Volledige

dossier

download
PDF 

Het volledige dossier met de uitdadingen, de oplossingen, de resultaatmetingen en de checklist..