Het creëren van eventuniversums wordt vaak geassocieerd met een specifieke en dus meestal vluchtige decoratie.

Kerngedachten

1.

 

De diversiteit van de elementen die voor deze decoratie worden gebruikt en de vereiste materialen, al dan niet natuurlijk, gerecycleerd of niet, maken de problematiek omtrent het hergebruik en de recyclage nog complexer. Vandaag worden deze materiaalstromen, die te weinig gesorteerd worden, meestal verbrand met alle schadelijke gevolgen van dien voor het milieu en de menselijke gezondheid.

2.

 

Een van de grootste problemen die zich voordoen bij de ontwikkeling van de circulariteit in de eventsector, betreft de coördinatie tussen de spelers en de operatoren in de sector.

Het antwoord van de eventsector

Een rol te spelen

 

De grote te respecteren principes

Les grands principes à respecter ( décoration) NL

1.

Herdenken
in termen van ecodesign: Soberheid is de belangrijkste eigenschap. De voorkeur moet worden gegeven aan herstelbare, solide decoraties gemaakt uit de meest natuurlijke en minst schadelijke materialen mogelijk.

 

2.

Hulpbronnen recycleren
door sorteercentra op te zetten met selectieve differentiatie van materiaalsoorten en indien nodig middelen ontmantelen om het hergebruik van materialen te vergroten.

3.

Anticiperen
op het delen van gebruikte decoraties om hergebruik aan te moedigen.

Informatiemuur / Nuttige links

Galactic

heeft PLA ontwikkeld, een soort van biologisch afbreekbaar en 100% recycleerbaar plastic, dat volledig circulair is in een productiecyclus. PLA wordt op grote schaal gebruikt voor plastic flessen, maar wordt ook gebruikt voor de productie van evenementtapijten. Hierdoor kan Galactic in een gesloten circuit werken en hoeven ze geen natuurlijke hulpbronnen meer te gebruiken, met uitzondering van het materieel verlies en de energie die nodig is voor de verwerking.

Martin’s Hotel EU heeft zijn kamers, gangen en vergaderzalen uitgerust met Desso-tegels, Cradle to Cradle gecertificeerd.

Sommige evenementen herplanten de vegetatie die gebruikt werd voor de decoratie op het terrein zelf of elders.

Permafungi

produceert biologisch afbreekbare lampen in mycelium dat gebruikt wordt voor de productie van paddenstoelen.

Recycling

Design biedt lampen aan die gemaakt zijn van de meest uiteenlopende voorwerpen.

Mad Brussels

is een ecodesign-workshop gesteund door hub.brussels en de Europese Unie.

Tot slot zijn verschillende spelers uit de circulaire economie die lid zijn van de Cluster CircleMade en in de SSE (Ressources), actief in de verzameling, de herstelling en het ecodesign van decoratieve voorwerpen.

Hout wordt gebruikt door verschillende spelers uit de circulaire economie in de verenigingssector, zoals kringloopcentra, waaronder de kringloopcentra verenigd onder RESSOURCES.

Les Cartons d’Anaïs are furniture and decoration made of re-used cardboard boxes and that can be unfolded and assembled very easily.

Minder zien

Download

Concrete oplossingen

download
PDF

Van preventie tot storten, ontdek hier de belangrijkste oplossingen voor de circulaire optimalisatie van dit thema.

Resultaat
-metingen

download
PDF

Bij een duurzaam project hoort een ernstige rapportering. Vind hier resultaatindicatoren en -metingen om een project te kunnen evalueren.


Checklist

download
PDF

Een checklist om niets te vergeten voor, tijdens en na uw evenement.

Volledige

dossier

download
PDF 

Het volledige dossier met de uitdadingen, de oplossingen, de resultaatmetingen en de checklist.